sărbătorirea kitsch-ului
avalanșele de inimioare
rătăcite-n declarații siropoase
sunt fiul Dochiei
nu cetățean roman
să mă închin zeiţei Iunona
ascunsă în umbra lui Valentine's Day
iubirea nu se cumpără
de pe rafturile unui magazin
într-o anumită zi
dragostea se consumă degeaba
când e pusă la vânzare
mai păstrez la icoană
viorele și tămâioare
de la zburătorit
n-am fost iute de picior
și a sărutat-o altul
edit. Art Book, Bacău, 2011
Turca de la Holbav se joaca de Sfantul Nicolae, in data de 6 decembrie, dorind parca sa vesteasca sosirea sarbatorilor de Craciun.
Turca de la Holbav se joaca de catre o ceata de feciori. Acestia au mai multe denumiri in interiorul cetei – vatafum mare, vataful mic, crasmarul, casierul, colacarul si turcasul – acesta fiind cel care joaca turca. Cu toate acestea cel care are un cuvant de spus si care este cu adevarat ascultat este vataful mare. Lui ii datoreaza toti ceilalti un juramant de credinta.
Aceasta ceata incepe in data de 6 decembrie si se termina in data de 7 ianuarie. In tot acest timp, atat feciorii, cat si fetele se aduna la unul dintre ei, impodobesc turca, invata colindele si incep colindatul odata cu Ajunul Craciunului. Mai inainte de a pleca cu colindul, ceata de feciori trece pe la preotul din sat pentru a-l colinda primul si a le da binecuvantarea. Dupa casa preotului, urmeaza casa celui mai important om al comunei – cea a primarului, continuand cu restul locuitorilor.
Turca de la Holbav este insotita de multa veselie si muzica. Dupa ce se colinda, feciorii din ceata incep sa joace turca, dupa care acestia sunt recompensati de catre sateni.
In data de 7 ianuarie vataful invita tinerii din sat la masa pe care o organizeaza in cinstea acestui obicei.
Foto: http://media.realitatea.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu